اطلاعات استان گیلان
استان گیلان در شمال کشور قرار گرفته و از شمال به دریای خزر، از شرق به استان مازندران، از جنوب به کوههای البرز و استان های زنجان و قزوین و از غرب به استان اردبیل محدود می باشد. بر اساس آخرین تقسیمات کشوری این استان دارای 16 شهرستان ، 52 شهر، 43 بخش، 109 دهستان و 2916 آبادی با جمعیت 2480874 میلیون نفر براساس آماربرداری سال 1391 می باشد. این امر سبب گردیده استان گیلان جزء استان های پر جمعیت کشور قرار گیرد و با تراکم جمعیت 174 نفر در هر کیلومتر مربع جایگاه دوم را پس از تهران در ایران به خود اختصاص دهد.
نقشه 1- موقعیت دهستانهای استان گیلان نقشه 2- موقعیت شهرستانهای استان گیلان
نقشه 3- موقعیت آبادی های استان گیلان نقشه 4- موقعیت بخش های استان گیلان
مساحت استان گیلان 14043 کیلومتر مربع می باشد که مساحت 4 محدوده مطالعاتی (به غیر از منجیل ، طالقان –الموت و طارم – خلخال) 13165 کیلومتر مربع می باشد که از مقدار فوق 4339 کیلومتر مربع در محدوده دشت و 8826 کیلومتر مربع در ارتفاعات واقع شده است.
نقشه 5- محدوده دشت و ارتفاعات |
استان گیلان از جنگل های انبوه تشکیل شده است بطوریکه مناطق جنگلی طوالش ، فومنات ، قسمتهای کوهپایه ای گیلان و درفک از انبوه ترین جنگلهای ایران به شمار می روند که از آستارا شروع و تا آن سوی لنگرود و رودسر کشیده شده است.
همجواری این استان با دریای خزر و وجود اختلاف ارتفاع فاحش آن با رشته کوه های البرز که همچون دیواری آن را محاصره کرده است و از فلات مرکزی ایران جدا نموده، موجب بالا بردن رطوبت هوا و وجود ابرهای همیشه متراکم در آسمان منطقه شده است . عوامل مزبور باعث نزول پیاپی و دراز مدت باران در سراسر استان می گردد. توزیع ناهماهنگ نزولات جوی و حجم جریانات سطحی در طول سال و از طرفی نقش آب در کشاورزی منطقه خصوصاً تولید محصول استراتژیک برنج ضرورت بررسی و مطالعه سیستماتیک منابع آب اعم از سطحی و زیرزمینی را ایجاب نموده و این امر از دیر باز مورد توجه بوده تا بر اساس استطاعت آبی منطقه نسبت به مقابله با کمبود و نارسائیهای آبی، برنامه ریزی های لازم به منظور استفاده بهینه از آب موجود انجام گیرد.
با پیشرفت تمدن و جلوه گر شدن انواع صنایع ، کاربرد بی رویه سموم گیاهی ، کود شیمیایی و رها شدن پسابهای صنعتی و فاضلاب های خانگی تصفیه نشده در طبیعت و همچنین هرز آب های آبیاری آلوده به سموم و کودهای شیمیایی سلامت کیفی منابع آبی را در معرض خطر آلودگی قرار می دهد. این موضوع با توجه به افزایش روز افزون جمعیت و افزایش تقاضای آبی برای مصارف مختلف متوسط بارش سالیانه کشور و محدودیت بهره برداری از منابع آبی ایجاب می نماید که در حفظ و حراست و بهره برداری بهینه از آن کمال دقت را معمول داریم.
پتانسیل آب استان گیلان
متوسط بارندگی 20 ساله استان گیلان 1100 میلیمتر و میانگین حجم بارش 15027 میلیون متر مکعب میباشد که از حجم فوق به میزان 7887 میلیون متر مکعب جزء منابع غیر قابل دسترس به دلیل تبخیر و تعرق و حجمی معادل 7140 میلیون متر مکعب قابل دسترس و تجدید پذیر می باشد. بطوریکه سهم آب زیرزمینی از منابع آب تجدیدپذیر 473 میلیون متر مکعب و سهم آب های سطحی قابل دسترس از منابع آب تجدید شونده 6667 میلیون متر مکعب می باشد.
نقشه 6- محدوده های مطالعاتی |
تعداد و نام محدوده های مطالعاتی غیر مشترک با استان های مجاور به شرح ذیل می باشد:
« تالش » - «فومنات» - «آستانه - کوچصفهان»
تعداد و نام محدوده های مطالعاتی مشترک با استان های مجاور به شرح ذیل می باشد:
طالقان-الموت : این محدوده مطالعاتی با استان های تهران ، قزوین و مازندران دارای مرز مشترک میباشد.
منجیل: این محدوده مطالعاتی با استان های قزوین و زنجان دارای مرز مشترک می باشد.
طارم- خلخال: این محدوده مطالعاتی با استان های اردبیل، زنجان ، آذربایجان شرقی دارای مرز مشترک می باشد.
لاهیجان-چابکسر: این محدوده مطالعاتی با استان های مازندران و قزوین دارای مرز مشترک می باشد.
نقشه 7- محدوده های مطالعاتی مشترک و غیر مشترک با استان های مجاور |